dilluns, 26 d’abril del 2021

Sant Jordi

La data del Patró de Catalunya: llibres i roses

Diu la llegenda que fa molts, molts anys en Montblanc (Tarragona) va aparèixer un drac que tenia atemorits als ciutadans.  El drac era ferotge i enverinava l'aire al seu pas i podia matar només amb el seu alè.  La gent estava espantada i cansada per les malifetes del drac i van decidir que el mantindrien calmat alimentant-lo un cop al dia.  Així van començar a sacrificar els animals que tenien, però aviat es van quedar sense porcs i gallines i vaques ni tan sols per menjar-ne ells.

Llavors van decidir que escollirien per sorteig les persones... Un dia va tocar la mala sort a la filla del rei.  La princesa va sortir de casa per anar a trobar al drac i de cop va aparèixer un cavaller dalt un cavall blanc i va lluitar contra el drac.

Sant Jordi que era el cavaller va vèncer al drac i el va matar, salvant així a la princesa i alliberant a tots els ciutadans.

De la sang del drac va brollar un roser amb unes roses excepcionalment vermelles, ben formades i molt perfumades.

El cavaller Sant Jordi va agafar una rosa del roser i li va oferir a la princesa.  Des de llavors, el dia 23 d'abril és celebra l'amor i es regalen roses i llibres a "princeses i cavallers" d'arreu a Catalunya.

Aquesta llegenda ha inspirat l'obra de molts artistes. Antoni Gaudí va representar la llegenda a la Casa Batlló de Barcelona en la seva façana i en dos espais interiors.

A l'últim pis de la casa, hi ha un balcó en forma de flor que és el Balcó de la Princesa i hi ha altres parts de l'edifici amb formes que evoquen parts del drac (la cua o el tòrax) o també l'espasa de Sant Jordi.

Fins i tot, el mite cavalleresc va tenir la seva primera versió cinematogràfica que es va estrenar en la diada de 2014 a les ciutats de Girona i Banyoles.



La llegenda te moltíssimes versions i hi ha contes alternatius explicant-la des de la visió del drac, de la princesa o amb finals sorprenents....com una papallona de colors que surt volant en obrir un llivre...





dimarts, 20 d’abril del 2021

DIARI D'UN VOLUNTARIAT: Formació

Acompanyament al final de la vida

 M.C. Escher   
Els programes per a la formació del voluntariat guarden tresors inesperats en els continguts.
Fa uns mesos que he gaudit d'una formació sobre l'acompanyament que m'ha transformat.

Un programa que m'ha mostrat que les àrees de la intervenció són múltiples i variades i que estan interconnectades. 

Al final, ens adonem de tot l'entrellaçat, de totes les implicacions, de les influències i les interferències i de la riquesa que aporten les relacions personals en qualsevol moment de la vida i específicament quan el final és aprop.                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
Algunes parts d'aquesta formació m'han sorprès especialment i m'han impactat fins al punt que les comparteixo perquè, en realitat, serveixen per a totes les persones.  Són aquelles parts que  parlen de cuidar-se a un mateix, que parlen de l'autocura.

En la Gran Enciclopèdia Catalana, l'autocura es defineix com el "conjunt d'accions que, a partir de l'empoderament, duu a terme una persona per al seu benestar i la seva salut"

D'acord amb això, en el món del voluntariat, l'autocura de la persona voluntaria és tan important o més, que l'acompanyament i la cura de l'acompanyat.

La persona voluntària es defineix com algú amb coneixements de les pròpies necesitats, de les pròpies limitacions i de les seves potencialitats.  
Són persones empoderades amb una elevada autoestima i un autoconcepte positiu.  Algú lluitador, amb un enfocament positiu de la vida, amb inquietuds i capacitat d'adaptació.  

Una persona amb un óptim afrontament a l'estrès i amb procesos sans i integratius de les pèrdues.  Tenen un elevat autorespecte que es tradueix en respecte cap als altres, lliure de judici i amb actitud compassiva.

No obstant això, una exposició a situacions complicades que persisteix demana atenció i autosupervisió i, per això, és tan important parlar de l'autocura.

Els objectius són: 
* Mantenir el màxim benestar
* Prendre conciència de la importància de l'autocura i no perdre de vista el propi estat
* Conèixer i identificar les manifestacions de la "fatiga per compasió" i l'"estrés"
* Aprendre tècniques per fomentar el bon estat de salut integral

Captura la meva atenció especialment les tècniques per a modificar l'activació cognitiva que porten a la detenció del pensament.  Es tracta d'una tècnica per a tractar pensaments estresors obsessius.  Permet centrar l'energia en l'acció present sense deixar que els pensaments invasors ens limitin.  Es tracta de focalitzar-se en el que realment és important en el moment present, optimitzant pensaments i l'energia vital.
En l'exemple, d'una situació d'acompanyament en el final de la vida, seria l'exercici de centrar la ment en la qüestió del recolçament emocional que necessita la persona a la qual s'acompanya. 



La tècnica s'acompanya amb un exercici, un procediment d'aplicació
El procediment esta format per tres parts:

1. Fer un llistat dels pensaments estresors més freqüents i ordenar-los pel nivell de malestar que produeixen. Un cop fet això, s'han de verbalitzar de la forma més semblant al propi pensament.

2. Establir un estímul que faci la funció de parada per detenir el pensament (un soroll, un cop, un crit, una paraula ...)

3. Determinar les tasques distractores que permetin centrar l'atenció un cop s'hagin detingut els pensaments: Buscar records de moments agradables, recuperar quin és el motiu que ens ha portat a fer el que estem fent, reconèixer el sentit que donem al que fem, a la nostra vida...

Aquesta és la manera en què recuperem l'essència, la base, el sentit del que fem i recentrem la ment en la nostra vida.  Els pensaments distractors desapareixen i es transformen.

Les primeres vegades en què es porta a terme l'exercici pot resultar complicat i difícil de fer.
Amb les repeticions, el procés s'automatitza i flueix fàcilment.


                                                                                Escher en Het Paleis
   


diumenge, 18 d’abril del 2021

GUYARAT, el estado occidental, base de Gandhi

 




Justo en el principio de la pandemia que ha tomado protagonismo en nuestras vidas durante el año 20, he tenido el privilegio de descubrir Guyarat, el estado más occidental del vasto pais de Asia del sur: la República de la India.


Sorprendente cultura (para una occidental, como yo), cuyas tradiciones se remontan a mediados del II milenio a. C.

En un pais, cuya superficie se extiende a lo largo de 3.165.596 km², la peníncula de Guyarat parece una insignificante protuberancia terrestre ubicada en la parte noroccidental y, sin embargo, habitan 60.439.692 habitantes (según cifras del 2011).



Rodeada por el mar arábigo, Guyarat tiene 33 distritos con capital en Gandhinagar (en honor a Gandhi), siendo el estado más industrializado de toda la India. Ahmenabad (fundada por Ahmed Shah en 1411) fue la antigua capital i és la mayor del estado.

El clima se considera de estepa local, donde el promedio de temperatura són 27º i muy poca precipitación.

En la amalgama de culturas indias, el Guyaratí és la lengua del grupo indio que habita la península.
En cuanto a la religión, la cosa se complica, pues cohabitan hindúes, musulmanes i cristianos, siendo dificil percibir la separación o antagonismo entre ellas, según Beatriz Martínez Saavedra 


La filosofia, la religión, la gastronomia, el idioma, la indumentaria, el paisaje, la música, los olores, las costumbres... nada en la India deja indiferente.
Incluso el gesto característico de la gente cuando te miran con esa mirada brillante de color azabache (que te penetra hasta el alma) y mueven la cabeza a un lado y a otro lateralmente para decir "si", con una sonrisa eterna en los labios: imposible olvidar la sensación de desconcierto.

Imposible olvidar el lugar donde el tiempo se mide en emociones y la distancia, no se mide, solo se recorre...
Un lugar donde la vida va a otro ritmo, donde se respiran especias y el picante (que no es un "gusto" sino un "flavor trigeminal") es la sensación más frecuente.
Las sonrisas son más blancas y las miradas más serenas...Los colores tienen muchos decibelios y las formas tienen más de tres dimensiones.

Imposible recordar como era yo antes de "experimentar" ese lugar, imposible volver atràs...




Les 9 modèles de la structure de la personne humaine

L'Ennéagramme

L'ennéagramme est à l'originine un symbole.  Je l'ai découvert il n'y a pas beaucoup de temps, mais c'est un outil très interessant pour se connaître mieux. 
Le mot "Ennéagramme" vient de deux mots grecs que signifiquent neuf (ennea) et points (grammos).

L'Institut Français de l’ennéagramme a été créé par Fabien et Patricia Chabreuil en 1993 comme la première structure française pour la diffusion de l'Ennéagramme et on peut trouver des mini-seminàires en video sur la définition et les différents ennéatypes.
Ça veut dir, les neuf points correspondant aux 9 ennéatypes chacun d'eux avec ses caractéristiques de personnalité spécifiques.



Chaque personne a la tendance à donner la priorité à une de les images de soi.
L'Ennéagramme donne une description très practique de la psyché humaine et explique l'attitude de chacun a la vie, face aux diverses circonstances.

Il y a beaucoup de bibliographie sur ce suject mais on peut recommander le livre
"La sagesse de l'ennéagramme" de Don Richard Riso et Russ Hudson qui présente un guide complet et un test rapide par se connaître.
Riso et Hudson offrent avec ce livre un cheminement de connaissance de soi d'un bon niveau d'approfondissement.