La data del Patró de Catalunya: llibres i roses
Diu la llegenda que fa molts, molts anys en Montblanc (Tarragona) va aparèixer un drac que tenia atemorits als ciutadans. El drac era ferotge i enverinava l'aire al seu pas i podia matar només amb el seu alè. La gent estava espantada i cansada per les malifetes del drac i van decidir que el mantindrien calmat alimentant-lo un cop al dia. Així van començar a sacrificar els animals que tenien, però aviat es van quedar sense porcs i gallines i vaques ni tan sols per menjar-ne ells.Llavors van decidir que escollirien per sorteig les persones... Un dia va tocar la mala sort a la filla del rei. La princesa va sortir de casa per anar a trobar al drac i de cop va aparèixer un cavaller dalt un cavall blanc i va lluitar contra el drac.
Sant Jordi que era el cavaller va vèncer al drac i el va matar, salvant així a la princesa i alliberant a tots els ciutadans.
De la sang del drac va brollar un roser amb unes roses excepcionalment vermelles, ben formades i molt perfumades.
El cavaller Sant Jordi va agafar una rosa del roser i li va oferir a la princesa. Des de llavors, el dia 23 d'abril és celebra l'amor i es regalen roses i llibres a "princeses i cavallers" d'arreu a Catalunya.
Aquesta llegenda ha inspirat l'obra de molts artistes. Antoni Gaudí va representar la llegenda a la Casa Batlló de Barcelona en la seva façana i en dos espais interiors.A l'últim pis de la casa, hi ha un balcó en forma de flor que és el Balcó de la Princesa i hi ha altres parts de l'edifici amb formes que evoquen parts del drac (la cua o el tòrax) o també l'espasa de Sant Jordi.
Fins i tot, el mite cavalleresc va tenir la seva primera versió cinematogràfica que es va estrenar en la diada de 2014 a les ciutats de Girona i Banyoles.
La llegenda te moltíssimes versions i hi ha contes alternatius explicant-la des de la visió del drac, de la princesa o amb finals sorprenents....com una papallona de colors que surt volant en obrir un llivre...